Bedwantsen herkennen: hoe doe je dat?

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm bestijden

Mogelijk heb je last van bedwantsen zonder dat je het doorhebt. Deze diertjes zijn namelijk hartstikke lastig te herkennen. Dat je de bedwantsen niet ziet betekent niet automatisch dat deze bijtende insecten zich niet in je huis bevinden.

Bedwantsen zitten namelijk zo goed als de hele dag verborgen in kleine kiertjes en scheurtjes. Dit is hun schuilplaats, wat ze amper verlaten. Ze zullen hun huisje eigenlijk alleen maar verlaten om te eten. De meeste mensen zullen pas door krijgen dat ze last hebben van bedwantsen op het moment dat ze zien dat ze gebeten zijn. Dan is het dus vaak al te laat, de plaag is dan meestal al lang aanwezig in huis. Dit komt ook doordat mensen verschillend reageren op beten van deze insectjes.

In dit artikel lees je meer over hoe je bedwantsen kunt herkennen, maar ook over hoe je ze kunt bestrijden.

Hoe krijg je überhaupt bedwantsen in huis?

Voordat bedwantsen herkennen uitgelegd zal worden is het nuttig om te weten hoe je überhaupt last van deze insecten krijgt in je woning. Dit komt vooral doordat bedwantsen de laatste jaren met een forse opmars bezig zijn. Een reden hierachter is het toenemende vliegverkeer. Steeds meer mensen nemen het vliegtuig om op vakantie te gaan, terwijl we dit ook steeds vaker doen.

Meestal verblijven we dan tijdens onze reis in een hotel of een hostel bijvoorbeeld. Als één gast hier bedwantsen meegenomen heeft in de bagage dan kunnen deze kleine diertjes eenvoudig uit de koffers kruipen. Vervolgens vestigen ze zich in de hotelkamer, terwijl ze ook verblijfsplaatsen zullen vinden in aangrenzende kamers. Vervolgens verblijft een nieuwe gast in deze besmette hotelkamer. De bedwantsen zullen dan aangetrokken worden door de vuile was en gaan zich vestigen in de bagage van deze hotelgast. Zo neemt de vakantieganger ze weer mee naar huis, waar ze uit de koffer zullen kruipen om voor overlast te zorgen in huis. 

Hoe kun je voorkomen dat je bedwantsen meeneemt van vakantie?

Veel mensen krijgen dus bedwantsen in huis doordat deze insecten zich nestelen in een koffer op een hotelkamer. Vervolgens gaan ze mee het vliegtuig in op naar Nederland, waar ze in de woning uit de bagage zullen kruipen. Je kunt dan zomaar bedwantsen herkennen in bed, terwijl dit voor de vakantie nog niet het geval was.

Het is dan ook van belang om je hotelkamer altijd te controleren op bedwantsen. Dit hoeft maar een minuutje te duren, maar het kan veel problemen voorkomen. Je moet daarom niet direct je koffer op het bed neerleggen, laat dit eerst juist even in de gang staan. Controleer vervolgens het beddengoed op levende bedwantsen, maar ook op uitwerpselen. Bedwantsen herkennen matras is hierbij ook zeker nodig. Staan er kasten in je hotelkamer? Hang hier dan je kleding in. Leg dit dus niet neer op de planken of in de lades. 

Heb je bij het bedluizen herkennen in de hotelkamer geen bedwantsen gevonden maar heb je alsnog het vermoeden dat ze er wel degelijk waren? Je kunt dan een paar maatregelen nemen om te voorkomen dat de kleine beestjes van je huis ook hun woning maken. Hiervoor moet je je bagage bij terugkomst buiten laten staan. Vervolgens moet je hier de was sorteren, wat je in plastic zakken moet stoppen. Deze zakken moet je goed afsluiten en buiten laten liggen totdat je de was wilt wassen.

Gooi de was hierbij direct vanuit de zak in de wasmachine. De plastic zak gooi je vervolgens buiten weg. Je kleding moet je bovendien op 60 graden Celsius wassen. Mag of kan dit niet? Breng je kleding in dit geval naar de stomerij, waar je wel moet aangeven dat je vermoedt dat er bedwantsen in je was zitten.

Daarnaast kun je je bagage ook minstens een dag in de zon laten liggen in de buitenlucht. Om ervoor te zorgen dat de temperatuur echt hoog genoeg wordt kun je nog een zwarte vuilniszak om de koffer doen. Als de koffer en de inhoud twee uur of langer verhit wordt op 56 graden Celsius dan zullen alle bedwantsen gedood worden.

Hoe kun je bedwantsen herkennen?

Hoe herken je bedwantsen?’ is een vraag die menig professioneel ongediertebestrijder regelmatig krijgt. Logisch, want dit kan best lastig zijn net zoals wandluis herkennen. Gelukkig weet je wel waar de meeste bedwantsen zitten; in de slaapkamer natuurlijk.

Desondanks zijn deze kleine insecten niet eenvoudig op te sporen, vooral als je niet getraind bent in het herkennen van de symptomen en signalen van bedwantsen in huis. Dit komt doordat deze beestjes zich overdag verbergen in allerlei kleine kiertjes en scheurtjes.

Ze zullen ’s nachts pas tevoorschijn komen. Helaas worden ze dan aangetrokken door zowel onze lichaamswarmte als de kooldioxide in onze adem. Vervolgens gaan ze naar ons toe en bijten ze ons. Een bedwants beet herkennen zal dan dus mogelijk zijn. Onderstaand vind je een paar duidelijke signalen waaraan je kunt zien dat bedwantsen wel degelijk aanwezig zijn in je woning.

bedwants beet herkennen
Beten van bedwantsen

Levende bedwantsen herkennen

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich goed kunnen verstoppen in diverse kiertjes en naadjes. Toch zullen ze ’s nachts voor het licht komen. Als je geluk hebt zie je ze dan, wat alsnog lastig gaat worden. Een volwassen bedwants is namelijk maar 5 millimeter lang. Ze zijn bovendien plat ovaal van vorm en lichtbruin van kleur. Dit is tenminste het geval als ze zich nog niet gevoed hebben. Naarmate het dier meer gegeten heeft wordt het donkerder en ronder. In sommige gevallen kun je de bedwantsen echt zien lopen, maar je zult dan wel met een enorme plaag te maken hebben. Meestal is dit niet het geval en verstoppen de beestjes zich onder andere in de nachtkasjes, in de naden van het matras, tussen de lattenbodem en achter het hoofdbord. 

Bloedvlekjes op het beddengoed

Als je bloedvlekjes op de lakens, het beddengoed of op andere plaatsen rondom en in je bed ziet dan kan dit een teken zijn van een bedwantsenplaag. Deze bloedvlekjes zijn namelijk de uitwerpselen van bedwantsen. Meestal zijn ze maar 0,5 tot 1 millimeter groot en dus lastig te zien. Daarnaast kunnen deze bloedvlekjes op het beddengoed ook nog andere oorzaken hebben. Ze wijzen dus niet direct op bedwantsen, maar wel in combinatie met andere signalen die je kunt herkennen.

Eitjes

Daarnaast zou het ook kunnen dat je eitjes ziet. Ze zijn wel ontzettend klein en daardoor moeilijk te spotten, maar als je een eitje ziet met een witte kleur dan kun je ervan uit gaan dat het gelegd is door een bedwants. Deze eitjes zijn overigens enigszins doorzichtig en vrij smal. Meestal vind je ze in de naden van het matras of in andere kiertjes en scheurtjes.

Vervellingshuidjes

Bedwantsen vervellen maar liefst vijf keer voordat ze volgroeid zijn tot een volwassen insect. Meestal vind je deze vervellingshuidjes in de omgeving van het nest. Je kunt ze herkennen aan hun bijna doorzichtige kleur en lichte gewicht. Ze hebben bovendien de vorm van een bedwants.

Vieze en zoete geur

Als je te maken hebt met een grote besmetting in je woning dan kun je de bedwantsen ook ruiken. Deze insecten verspreiden namelijk een zoete geur die je echt misselijk zal maken. Dit komt doordat de bedwantsen geurklieren hebben waaruit ze een afscheiding wat lijkt op olie produceren. Deze afscheiding dient ter afwering van vijanden, maar ook voor de voortplanting. 

Hoe kun je een bedwants beet herkennen?

Als je last hebt van bedwantsen in huis dan is de kans groot dat je dit past gaat merken als je gebeten wordt door deze insecten. Je zult deze beet niet voelen, maar je kunt het wel zien. Bedwantsen beten herkennen is namelijk mogelijk doordat op de locatie van de beet een klein rood bultje zal ontstaan, net zoals bij een muggenbeet. In de meeste gevallen zitten er een paar bultjes dicht bij elkaar, waaraan bedwantsen uitslag herkennen mogelijk is. In principe kunnen de beten geen kwaad omdat de bedwantsen geen ziektes overdragen op de mens. Wel zullen de bultjes jeuken, wat bij de een heftiger is dan bij de ander. Naast een flinke jeuk kun je een heftige reactie ook herkennen aan meer roodheid. In sommige gevallen ontstaat er zelfs een allergische reactie. Hierdoor zul je ook op andere plekken van je lichaam bultjes krijg die erg jeuken, dit wordt ook wel netelroos genoemd. 

In andere gevallen zul je na een beet juist geen bultjes krijgen, bedwantsen bultjes herkennen is dan dus niet mogelijk. Je hebt hierdoor dan niet eens door dat je gebeten bent door een bedwants. Ontstaan er wel bultjes na een beet? Maak je geen zorgen, de bedwantsen bultjes zullen snel genezen. Na een paar weken zullen de rode vlekjes volledig verdwijnen zijn. Je moet ze alleen niet openkrabben, dit kan een ontsteking veroorzaken. Ook kan dit ervoor zorgen dat er een klein littekentje achterblijft op de plek van de beet.

Waar verstoppen de bedwantsen zich vooral?

Bedwantsen herkennen is dus niet bepaald eenvoudig, al zijn er wel een paar signalen waaraan je kunt merken dat je te maken hebt met deze insecten in huis. Helaas zul je deze symptomen niet altijd kunnen zien omdat de bedwantsen heel goed zijn in het spelen van verstoppertje. Ze verbergen zich namelijk in allerlei verschillende locaties. Zo zitten ze graag in de zomen van matrassen, maar ook in kieren van het frame van je bed en bij de plinten. Als je echt te maken hebt met een hevige plaag dan kan je matras zelf donker kleuren door de uitwerpselen van deze insecten. De naam doet het al een beetje vermoeden, maar de bedwantsen worden dus vaak aangetroffen in het bed. Ook in beddengoed verbergen ze zich graag, al kunnen ze ook verstopt zitten in het meubilair. Hieronder vind je een lijst met voorbeelden waarin de bedwantsen vaak aangetroffen worden:

  • Beddengoed, zoals dekens, lakens, kussens en dekbedden
  • Nachtkastjes
  • Naden van matrassen
  • Bedframes
  • Hoofdeinden
  • Kasten
  • Ondertapijt
  • Tapijt
  • Onder plinten
  • Tussen de vloerdelen
  • Achter loslatend behang
  • Verlichting
  • In gebroken en gebarsten pleisterwerk
  • Stopcontacten
  • In elektrische apparaten waaronder babyfoons en laptops

Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Heb je ondertussen helaas bedwantsen herkend in je woning? Het is dan dus zaak om de insecten te bestrijden. Het is hierbij van belang om niet direct in paniek te raken. Ja, het kan moeilijk zijn om bedwantsen te verwijderen, maar onmogelijk is het gelukkig niet. Je hoeft dus niet direct al je spullen en meubels weg te gooien, vaak kan het meeste wel behandeld en dus bewaard worden. Daarnaast is het ook belangrijk om uitgebreid en secuur te zijn in je aanpak van het probleem. Het kan slim zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen voor het bestrijden van je plaag, maar in principe kun je dit ook zelf proberen te doen met behulp van de onderstaande tips. 

Bewaar je kleding in vacuümzakken

Tijdens het reizen is het van belang om je kleding in vacuümzakken te bewaren. Dit komt doordat de bedwantsen met name overgebracht worden in hotels, zoals eerder al genoemd werd. Je moet dus tijdens je vakantie je kleding bewaren in de luchtdichte zakken. Hierdoor zullen je spullen minder toegankelijk zijn voor de bedwantsen, terwijl dit er ook voor zorgt dat je voorkomt dat de beestjes met je mee naar huis gaan. 

Verminder de schuilplaatsen van bedwantsen

De vorige tip is natuurlijk niet echt interessant als je graag de bedwantsen in je woning wilt aanpakken, hierbij is het juist beter om het aantal schuilplaatsen van de dieren te verminderen. Is je woning op het moment hartstikke rommelig? Dat is niet de bedoeling. Een rommelig huis biedt namelijk meer plekken waar de bedwantsen zich kunnen verbergen. Hierdoor wordt het bovendien lastiger om deze beestjes te vinden en te bestrijden. Zitten er bedwantsen in je matras? Je kunt dan een speciale bedwantsen matrasbeschermer kopen. Plaats dit om je matras. Hierdoor is het voor de bedwantsen moeilijker om bij je te komen terwijl je slaapt.

Bedwantsen bestrijden met warmte

Mogelijk wist je al dat bedwantsen niet bepaald liefhebbers zijn van warmte. Dit kun je dan ook gebruiken als je ze wilt bestrijden. Hiervoor hoef je niet de binnentemperatuur te verhogen met je thermostaat, dit zal namelijk helaas niet werken. Als je de beesten succesvol wilt behandelen dan zul je hoge temperaturen nodig hebben. Hiervoor kun je bijvoorbeeld je beddengoed in zwarte plastic zakken stoppen. Plaats dit vervolgens in de zon. De bedwantsen zullen overlijden als het heet genoeg wordt in de plastic zakken. Hiervoor moet hun lichaamstemperatuur wel minimaal 45 graden Celsius bereiken. 

Bedwantsen bestrijden met vriezers

Bedwantsen zijn dus niet echt goed bestand tegen warme temperaturen, maar ook overleven in koude temperaturen behoort niet tot hun sterke punten. Bevriezen kan dus de bedwantsen doden, maar hiervoor moet de temperatuur wel gedurende een lange tijd zeer laag blijven. Mogelijk kan dit met behulp van een huisvriezer, al is dat maar de vraag. Het zou namelijk kunnen dat deze vriezers niet koud genoeg zijn om de bijtende insecten te bestrijden. Je moet daarom natuurlijk een thermometer gebruiken om de temperatuur van je huisvriezer nauwkeurig te kunnen controleren. Is het buiten onder het vriespunt? Je kunt dan de spullen waarin bedwantsen zitten buiten zetten. Deze methode biedt alleen helaas niet 100 procent garantie.

Koop een HEPA filter

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een HEPA filter aan te schaffen. Dit filtert bacteriën en schimmels, net zoals ultrafijne deeltjes van meer dan 20 nanometer uit de lucht. Zo’n filter voorkomt dan ook dat de bacteriën zich kunnen vermeerderen. Het HEPA filter kan bovendien de deeltjes filteren die achtergelaten zijn door een standaard stofzuigfilter. Bij een aantal stofzuigers is het zelfs mogelijk om het huidige filter te vervangen door een HEPA filter. Is dit niet mogelijk? Je kunt dan overwegen om een nieuwe stofzuiger te kopen waar al een HEPA filter in is geplaatst. 

Stofzuig je huis grondig

Het is slim om het aantal bedwantsen te bestrijden, zo zul je direct ook het aantal beten verminderen. Hierbij kan het helpen om je woning grondig te stofzuigen, zo kun je waarschijnlijk een deel van de bedwantsen verwijderen. Hiervoor moet je het tapijt zorgvuldig stofzuigen, net zoals het frame van je bed en de gestoffeerde meubels bijvoorbeeld. Ook mag je tijdens het stofzuigen zeker niet alle kiertjes en scheurtjes in je huis vergeten. Na elk gebruik moet je de stofzuigzak vervangen, zo kunnen de bedwantsen niet ontsnappen. Nadat je de zak uit de stofzuiger gehaald hebt moet je er een plastic zak om doen. Sluit dit goed af en gooi de zak direct in een afvalbak in de buitenlucht.

Schakel een professionele ongediertebestrijder in

Vaak zal het bestrijden van de bedwantsen je niet alleen lukken. Je zult dan de hulp van een professionele ongediertebestrijder in moeten schakelen. Dit zal je kans op succes vergroten bij het verwijderen van deze bijtende insecten. Wil je een expert op dit gebied inhuren? Het is dan van belang dat je kiest voor een bedrijf met een goede reputatie. Kijk hiervoor naar de reviews op het internet, maar vraag ook naar de ervaringen van familie en vrienden.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Vorige
Volgende