Huiszwam bestrijden

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

huiszwam bestrijden

Wilt u huiszwam in huis constateren dan zal u over de juiste kennis en expertise moeten beschikken. Indien uw woning door de zwam is aangetast is het noodzakelijk om hier snel op in te grijpen. Afhankelijk van de ruimte is het mogelijk dat de huiszwam wel 10 centimeter per week kan groeien.

Deze zwam groeit snel over de bodem van de kruipruimte, maar ook over aanwezige houtresten. De zwam kan daarnaast makkelijk door bouwmuren naar de woning naast die van u uitbreiden. Wij zijn al voor een geruime tijd actief al het aankomt op het professioneel verwijderen van zwamaantasting bij u in huis.

Huiszwam verwijderen: herkennen, bestrijden en voorkomen

Het is een ware ramp om huiszwam in huis of in het bedrijf te krijgen. Deze zwam is namelijk in staat om al het aanwezige hout aan te tasten. Dit geldt dus ook voor de vloeren en draagbalken. Indien dit gebeurt dan zullen de kosten al snel hoog oplopen. Het is daarom van belang om dit snel te herkennen en om op tijd in te grijpen.

huiszwam bestrijden

Huiszwam verwijderen: herkennen, bestrijden en voorkomen

Veel schimmels, waaronder de huiszwam, zijn lastig te herkennen. Vaak zie je ze pas als de vruchtlichamen al helemaal zijn ontwikkeld. Je ziet dan de bruine plakken met de dikke witte rand. Een plak is vaak een centimeter dik. Aan de lichamen hangen kleine rode draden, dit zijn ook wel de wortels van de zwam.

Het is dus vaak te laat om de zwam te herkennen wanneer deze eenmaal is gegroeid bij jou in huis. De sporen zijn niet met het blote oog te herkennen als leek. Dit kan je echt alleen zien als je een expert bent op het gebied van schimmels.

Hoe ontstaat huiszwam?

De totstandkoming van huiszwam heeft vaak te maken met een van de volgende oorzaken:

  • Slechte isolatie en ventilatie.
  • Weinig lichtinval.
  • Vochtproblemen door een lekkage of hoge luchtvochtigheid (70%)
  • Warme temperaturen in het pand
  • De aanwezigheid van naaldhout of loofhout
Huiszwam inspectie

Het is voor de sporen van de huiszwam mogelijk om zich tot grote lichamen te ontwikkelen wanneer deze zich nestelen op hout met een 20% vochtigheidspercentage. De draden uit de sporen onttrekken het vocht en de voeding uit het hout. De draden kunnen zelfs het droog hout aantasten en door steen of beton groeien.

Vervolgens komen de vruchtlichamen tot stand. Deze worden ook weer gevoed door de cellulose en het vocht uit het hout. Door de ontwikkeling van de zwammen komen er nieuwe sporen. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die de kwaliteit van het hout aanzienlijk af laat nemen.

Huiszwam in huis: waar zit het?

We zien dat huiszwam het beste groeit waar het warm, donker en vochtig is. Van deze plaatsen is het in staat om door heel het huis te verspreiden. Je kunt over het algemeen huiszwam vinden op de volgende plaatsen: kelders, zolders, keukens, badkamers, kruipruimtes, afgesloten kamers, Schade door huiszwam in huis.

huiszwam op zolder in de hoek

De huiszwam zal zorgen voor bruinrot door cellulose en vocht uit het hout te trekken. Het hout krijgt vervolgens een bruine of zelfs zwarte kleur. Na een tijd zal ook de stevigheid van het materiaal afnemen. Hierdoor kun je last krijgen van krimpscheuren of van een verpulverd houtoppervlak. Dit kan natuurlijk erg gevaarlijk worden wanneer dit zich voordoet op je vloeren!

Je kunt het ook wel als volgt zien: huiszwam is in staat om al het aanwezige hout in huis aan te tasten. Dit betekent dus dat naast je houten draagconstructies ook je ramen, deuren, panelen en meubels aangetast kunnen worden. Het is zelfs mogelijk dat huiszwam papier of karton kan aantasten. Dit komt door de aanwezigheid van cellulose in dit materiaal.

Hoe gaat huiszwam bestrijden in zijn werk?

In veel gevallen ontstaat de huiszwam door vocht in huis. Het kan zijn dat het riool is gaan lekken. In dit geval is het noodzakelijk om eerst een loodgieter in te schakelen om het vocht uit de woning te verdrijven. Op deze manier is het mogelijk om te voorkomen dat er zwammen bij zullen komen.

De zwammen die al zijn ontstaan kunnen verwijderd worden. Voor het bestrijden kennen we de volgende bestrijdingsmethodes:

Stap 1: Droge omgeving

Voor de bestrijding kan beginnen zullen alle aangetaste plekken droog moeten zijn.

Stap 2: Hout verwijderen

De zwambestrijder haalt al het aangetaste hout weg. Vaak zal ook het gezonde hout verwijderd worden uit huis. Zo zijn er geen sporen van huiszwam meer te vinden.

Stap 3: Zand kruipruimte

Is er huiszwam in de kruipruimte te vinden? Dan moet het zand in die ruimte worden vervangen door schoon zand. Hierin wordt een bestrijdingsmiddel aangebracht om de eventuele achtergebleven sporen dood te maken.

Stap 4: Vruchtlichamen

De vruchtlichamen zullen van de aangetaste oppervlakken worden gekrabd.

Stap 5: Brander

De aangetaste oppervlakken worden met een brander schoon gemaakt. Dit kan alleen bij een ruimte met voldoende ventilatie.

Stap 6: Gif behandeling

Alle aangetaste oppervlakken zullen met een speciaal gif tegen insecten worden behandeld. De ongediertebestrijder zal gaten boren om het gif aan te brengen. Het gif doodt alle nog aanwezige sporen en huiszwammen.

Stap 7: Preventie van huiszwam

(Houten) oppervlakken die nog niet door huiszwam zijn aangetast zullen worden voorzien van een voorbehandeling om terugkeer van de huiszwam te voorkomen.

Waarom kiezen voor VKP Plaagdieren?

Lid van de NVPB

Wij zijn lid van de Nederlandse Vereniging Plaagdier Management Bedrijven. Deze organisatie streeft naar een professionalisering van plaagdiermanagement. Door de speciale kwaliteitsnorm beogen zij om de kwaliteit zo hoog mogelijk te tillen. Door de kwaliteitsnorm wordt de organisatie gezien als een vertegenwoordiger van de verschillende plaagdiermanagement bedrijven. Zij weten een hoogwaardig product te leveren. De norm van de richtlijn staat dan ook altijd weer garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Keurmerk van de KPMB

De Stichting Keurmerk Plaagdier Managment Bedrijven is een speciale schemabeheerder van het kwaliteitssysteem Plaagdiermanagement. Wij voldoen aan de hoogste eisen die er in dit systeem gesteld zijn, hierdoor verdienen wij het keurmerk. De kwaliteit zal altijd worden gewaarborgd met behulp van onafhankelijke geaccrediteerde certificerende instanties.

De restauratieladder is voorzien van onze redeneervolgorde. De keuze die wordt gemaakt zal afhankelijk zijn van de fysieke samenhang, de waardenstelling van het pand en het gebruik van het betreffende pand.

Richtlijn URL5001

Ons bedrijf werkt volgens de richtlijn URL5001 in een samenwerkingsverband met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In deze richtlijn zijn de afspraken vastgelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de werkzaamheden voor het bestrijden van houtaantasting door insecten en zwammen voor de meest historisch waardevolle panden.

Huiszwam bestijden FAQ

Wat kost huiszwam bestrijden?

Hoeveel je betaalt voor het bestrijden van de huiszwam is afhankelijk van de situatie. De prijs hangt af van de volgende zaken:

Hoeveel huiszwam is er in de woning aanwezig?
Is de huiszwam makkelijk te bereiken
Hoeveel tijd zal de bestrijding gaan kosten
Welke methode(s) moeten worden ingezet om de huiszwam te verwijderen?
Welke preventiemaatregelen kunnen er worden gekozen?

Vaak is het zo dat er ook andere kosten gepaard gaan met het verwijderen van de huiszwam. Soms is het namelijk zo dat het hout dusdanig is aangetast dat dit vervangen moet worden. Het hout dat is aangetast kan niet zomaar opnieuw worden gebruikt. Na het verwijderen van het hout moet het worden afgevoerd en verbrand. Het constructiehout moet vervolgens vervangen worden.

Hoe kun je huiszwam voorkomen?

Niemand heeft zin op een tweede plaag in huis? Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de zwammen niet meer terug zullen komen. Je kunt dan de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

Pak vochtproblemen snel aan bij het ontdekken
Houd het vochtgehalte in je woning altijd onder de 20%.
Zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet te hoog wordt
Ventileer je woning voldoende.
Behandel alle houten constructies met een verduurzamingsmiddel.

Verzekeren tegen Huiszwam schade?

Indien je een vergoeding krijgt voor schade door zwammen dan is het noodzakelijk om aan te tonen dat de zwammen niet zomaar te voorkomen waren. Dit is bijvoorbeeld aan de orde in de situatie waarin een lekkage buiten jouw schuld is ontstaan.

In dit geval heb je mogelijk recht op een vergoeding. Dit kan echter per situatie verschillen, het is dus geen verkeerd idee om even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij voor wat meer informatie.

 

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next