Boktor bestrijden

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Boktor bestrijden

Boktor bestrijden

Ongedierte in huis is altijd vervelend, wat ook zeker het geval is als je een boktor in huis hebt. Boktorren zijn insecten waar je helaas veel last zult van hebben, wat vooral bij een huisboktor het geval is. Dit is zelfs één van de schadelijkste insecten van ons land. Dit komt doordat een boktor hout vernielt. Een boktor in hout is met name een probleem door de larven van deze kever. Deze jonge diertjes leven meerdere jaren in het hout en tasten hierbij het materiaal aan. Hierdoor kunnen zelfs hele huizen beschadigd worden door boktor hout. Hierbij focussen de boktorren over het algemeen met name op de dikke steunbalken van daken, terwijl ook het dakbeschot een geliefd is onder deze kevers. Dit is overigens ook het geval bij een rode boktor. In sommige gevallen is de schade zo erg dat de boktor bestrijden eigenlijk al te laat komt doordat de draagkracht van het hout aanzienlijk verminderd en aangetast is. In dit artikel kun je meer lezen over de huis boktor. Zo wordt de vraag wat is een boktor bijvoorbeeld beantwoord. Ook wordt uitgelegd hoe boktorbestrijding zelf gedaan kan worden, al kun je voor een huisboktor bestrijden natuurlijk ook een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

 

Wat is een boktor precies?

In de introductie werd al even kort aangegeven wat een boktor is. Dit is een soort kever wat verwerkt naaldhout aantast. Hierdoor kun je ook last hebben van een boktor in haardhout. Hierbij kun je onder meer denken aan vuren en grenen, terwijl het wel echt een voorkeur heeft voor het spinthout. Dit diertje wordt namelijk sterk aangetrokken door de geur van hout. Binnen gebouwen zijn boktorren de grootste houtboorder. Je moet de huisboktor overigens niet verwarren met andere boktorsoorten. Deze behoren namelijk tot de nathourboorders en komen daarom ook voor in andere soorten hout, waaronder dus haardhout bijvoorbeeld. In ons land heb je zo goed als overal last van huisboktorren, al komen ze met name voor in Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Overigens wordt een boktor vaak een houtworm genoemd. Een boktor houtworm is eigenlijk hetzelfde. Weet je dus niet of het gaat om een houtworm of boktor dan moet je weten dat een boktor eigenlijk een soort houtworm is. Houtworm is namelijk de verzamelnaam voor alle diertjes die in hout leven. Er is wel een verschil tussen deze twee beesten aangezien de boktor het hout aantast tot in de kern. De houtworm zit juist net onder het oppervlak. 

 

Boktor
De huisboktor

Boktor herkennen

Over het algemeen is een boktor 10 tot 25 millimeter lang en komen ze voor het licht van juni tot september. Bovendien is het mannetje bij de boktorren duidelijk kleiner dan het vrouwtje. Ze hebben daarnaast een zwarte tot grijze kleur, al kunnen ze ook donkerbruin zijn. Daarnaast hebben de huisboktorren een fijne beharing en zit er op elke voorvleugel of dekschild een grijze vlek. Op het halsschild komen juist twee donkere plekken voor, waardoor het net lijkt alsof hier de ogen van de hout boktor zitten. Deze insecten hebben bovendien ook nog eens antennen. Deze zijn naar achter gebogen, zijn lang en hebben de vorm van een draad. Bij een vrouwelijke rode boktor in huis kun je bovendien een lange legboor zien, dit steekt uit onder de dekschilden. Hieraan kun je herkennen of je te maken hebt met een boktor of houtworm, want een houtworm boktor is eigenlijk precies hetzelfde. Overigens kan een boktorlarve maximaal 30 millimeter lang worden. Ze hebben een cilindrische vorm, zijn geelachtig wit en hebben goed ontwikkelde kaken. Daarnaast hebben deze larven ook nog eens erg kleine pootjes.

Houtworm
Houtworm larve

Hoe ontwikkelen boktorren zich?

Voordat je begint met een boktor bestrijding is het eerst goed om te weten hoe deze diertjes zich in ontwikkelen. Aangezien het kevers zijn, ondergaan ze een complete gedaanteverwisseling. Dit houdt in dat de ontwikkeling van de huis boktor vier stadia kent: ei naar larve naar pop naar adult. De eitjes worden door de volwassen boktorren gelegd in juni tot september. Na één tot twee weken komen ze uit. Het grootste deel van de levenscyclus wordt dan ingenomen door het larvale stadium, wat vaak drie tot vijf jaar duurt. Dit kan overigens nog veel langer duren, er zijn zelfs uitschieters van elf jaar gemeten! De larven ontwikkelen het beste in een temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius, terwijl een relatief hoge luchtvochtigheid ook goed is. De boktorlarve zal zich verpoppen nadat het genoeg gegeten heeft. Dit stadium duurt circa twee tot vier weken. Vervolgens blijft de volwassen huisboktor nog een paar dagen in het hout om uit te harden. Vervolgens knaagt het dier zich een weg naar buiten. Hierdoor wordt er een ovale uitvliegopening achtergelaten in het hout. Gewoonlijk heeft dit een gerafelde rand en is het ongeveer zes tot negen millimeter lang. 

 

Hoe leeft een huisboktor?

Onmiddellijk na de paring legt het vrouwtje ongeveer 200 eieren in naden en kieren van het hout. Ook kan dit gedaan worden in oude gangen in de buurt van de uitvliegopeningen. De larven komen na een week of twee uit na het doorboren van het hout en leven aanvankelijk dicht bij het oppervlak. Het diertje zakt dieper in het hout naarmate het ouder wordt. Met name in de hete zomer hoor je het boktor geluid, waardoor een geluidsopname boktor mogelijk is. In een onverwarmde ruimte brengt de boktorlarve de winter rustig door waarbij het eigenlijk niets vreet. Daarnaast worden de boorgangen van de boktorlarven volledig gevuld met boormeel. Hierdoor kun je zo nu en dan op het hout hoopjes boormeel vinden. Dit bevat normaal gesproken cilindrische deeltjes. Bij een actieve aantasting zal het boormeel zelfs uit de gaten vallen. Daarnaast is het houtoppervlak meestal rimpelig, wat komt door de druk uit de boorgangen op het dunne fineerlaagje. Vaak wordt de uitvliegopening bovendien al voorbereid door de larve. Er blijft dan nog een dun laagje hout over wat de volwassen kever moet doorknagen bij het uitvliegen. Volwassen huisboktorren leven overigens niet van hout, terwijl ze vaak maar drie tot vier weken leven. Gedurende deze periode focussen ze zich volledig op de voortplanting. 

 

Wat voor schade kan een boktor in hout doen?

Een boktorlarve is helaas een erg vraatzuchtig dier. De vraatschade van een boktor hout kan dan ook fors zijn. Meestal worden de dakconstructies aangetast, waarbij zelfs de dikke balken in een paar jaar zo goed als volledig verpulverd worden door de boktorren. Alhoewel de huisboktor alleen maar naaldhout aantast, kiest de rode boktor juist liever voor een ander soort hout. In principe wil je dit natuurlijk voorkomen, zodat je ook geen boktor bestrijden kosten hoeft uit te geven. Daarom moet je het hout voordat je een meubel koopt eerst controleren op de aanwezigheid van een boktor. Daarnaast kan het ook preventief behandeld worden met vernis, beits, lak of verf. Je hebt het hout goed beschermd als het rondom volledig voorzien is van een goed dekkende laag. Heb je het vermoeden dat je last hebt van een boktor in huis? Je moet dan bij warm en zonnig weer letten op het geluid, wat kan met een geluidsopname boktor. Dit kan handig zijn aangezien je dan de grotere larven kunt horen knagen in het hout. Ook moet je op het hout zelf letten. Check of er bijvoorbeeld geen uitvliegopeningen in zitten. Daarnaast zou je ook nog eens met een schroevendraaier kunnen prikken in het aangetaste hout om de gangen bloot te leggen, al verniel je het materiaal natuurlijk wel op deze manier.

 

Schade houten balken door de boktor
Enorme schade door de boktor als je te laat bent met bestrijden

 

Zelf de boktor bestrijden

Voordat je overgaat op een boktorbestrijding is het goed om eerst te controleren of het hout überhaupt nog sterk genoeg is. Als dit niet het geval is dan kun je het beter laten vervangen waardoor je dus eigenlijk geen boktor bestrijdingsmiddel nodig hebt. Is het hout toch nog sterk genoeg? Je kunt dan in principe beginnen met de bestrijding boktor. Eerst moet je nog wel even de aantasting inventariseren, wat je doet door de boorgangen open te leggen. Zoals net al uitgelegd is, kun je hiervoor een schroevendraaier gebruiken. Verwijder bovendien het boormeel. Eventueel kun je ook nog de gangen reinigen met behulp van een staalborstel. Gaat het om geverfd hout? Het zal dan geen nut hebben om dit te behandelen. Je moet daarvoor eerst de aangebrachte lagen verwijderen met een staalborstel of krabber. Ook dient het hout stofvrij gemaakt te worden. Vervolgens moet je het houtwerk behandelen met een biocide dat in ons land toegelaten is voor deze toepassing. Vaak zijn dit kant-en-klare middelen wat op het oppervlak aangebracht moet worden door het te spuiten. Ook kunnen balken geïnjecteerd worden onder de druk. Vergeet niet de ruimte te ventileren! Hieronder vind je nog meer tips waarmee een boktor bestrijden mogelijk is;

 

  • Boktor bestrijden gas en gif

    Zo is boktor bestrijden gas een goed idee. Deze methode kun je met name goed toepassen als de boktor zich bevindt op een plek die lastig te bereiken is. Alhoewel deze optie goed werkt, is het nogal arbeidsintensief. Ook is het lastig om een boktor in huis bestrijden te doen met behulp van gas, terwijl het eigenlijk ook alleen maar gedaan mag worden door een erkende ongediertebestrijder. Ditzelfde geldt voor boktor bestrijden met gif, wat gedaan kan worden als het hout wel goed te bereiken is. Beide methoden voor boktorbestrijding werken zeer goed en effectief en het is daarom zeker verstandig om een specialist hiervoor in te huren als je geen last meer wilt hebben van boktorren in huis.

  • Boktor bestrijden met hitte en kou

    De boktor bestrijden met hitte of kou is ook mogelijk. Dit is een veel besproken boktor bestrijdingsmiddel omdat het hout verhit moet worden tot in de kern. Dit moet minstens een half uur lang gedaan worden van 50 tot 70 graden Celsius. Helaas is dit vaak niet mogelijk vanwege de omvang van de aangetaste constructies. Dit is ook het geval als je het hout wilt behandelen met behulp van kou. Dit werkt namelijk alleen als het materiaal twee weken lang ingevroren wordt. De boktor overleeft het namelijk niet als de kern minimaal -20 graden Celsius is, wat je natuurlijk helaas niet zomaar kunt halen.

  • Boktor bestrijdingsmiddel op basis van Permethrin

    Alhoewel dit een erg goede methode is als je graag het hout in je huis preventief wilt behandelen, gaat dit helaas niet goed werken als je al last hebt van boktorren in je woning. Tenminste, dit wordt aangegeven door de professionals aangezien zij vinden dat deze middelen niet voldoende effectief zijn bij het bestrijden van een hout boktor.

  • Bestrijding boktor met petroleum

    Net als de middelen op basis van Permethrin werkt petroleum volgens de professionele ongediertebestrijders ook niet echt goed bij bestrijding boktor. Het kan wel werken als de diertjes zich bevinden aan het oppervlak van het houd, maar dat zitten boktorren natuurlijk vaak niet. Daarom overleven de larven en eitjes zonder enige moeite in het hout dat je bewerkt hebt met petroleum.

 

Kun je beter een professionele ongediertebestrijder inschakelen?

Zonder twijfel! Een professionele ongediertebestrijder zal namelijk zonder twijfel het probleem van boktorren in huis oplossen. Hierbij maakt het naar alle waarschijnlijkheid gebruik van een professioneel boktor bestrijdingsmiddel, waardoor boktorbestrijding zonder twijfel goed zal gaan. Zo’n middel mag helaas alleen toegepast worden door de professionele ongediertebestrijders. Een particulier mag dit dus beslist niet doen. Dit boktor bestrijdingsmiddel wordt door de specialist aangebracht op het hout dat behandeld moet worden. Dit wordt gedaan door het te bespuiten onder lage druk met grove druppel, waarmee de boktor bestrijden moet lukken. Indien nodig kan het middel in meer dan één bewerking aangebracht worden. Hierdoor heeft het de kans gekregen om in het hout te trekken. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de vloeistof eraf druipt, wat natuurlijk niet helpt bij boktor bestrijding. Het is bovendien verstandig om na de bestrijding boktor de ruimte goed te ventileren. Ook moet je na de behandeling door de professionele ongediertebestrijder regelmatig het hout controleren om te zien of het voldoende is geweest. Tref je weer boormeel aan? Je hebt dan dus weer last van een boktor in hout. Bestrijd de constructie dan zo snel mogelijk weer! Vaak is dit gelukkig niet nodig.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Vorige
Volgende