Hoe kun je kakkerlakken bestrijden?

Zoek je een ongediertebestrijder in Noord Holland? VKP Plaagdierbestrijding maakt jouw huis of kantoor in Noord Holland snel

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Kakkerlakken bestrijden in huis

Veel mensen vinden kakkerlakken in huis vies en eng. Deze reputatie hebben deze diertjes ondertussen al jaren. De kans is groot dat je kakkerlakken bestrijden dan ook zo snel mogelijk wilt doen. Dit is niet alleen verstandig omdat de beestjes vies en eng zijn, maar ook omdat de kakkerlakkenplaag ontzettend snel erg groot kan worden. Al een paar kakkerlakken kunnen binnen een mum van tijd transformeren tot een plaag doordat dit ongedierte zich zeer snel voortplant. Je hebt dan naar alle waarschijnlijkheid een professionele bestrijder nodig voor het kakkerlakken verdelgen. Desondanks betekent niet dat je de kakkerlakkenbestrijding niet zelf kunt uitvoeren. Dat is namelijk zeker mogelijk, al kan dit helaas niet altijd. Over het algemeen moet je eigenlijk bestrijding kakkerlakken zien te voorkomen. Je moet er dus voor zorgen dat deze dieren niet eens in je huis komen. De bleke kakkerlak bestrijden is dan dus niet nodig, wat een stuk makkelijker is. 

Waarom is kakkerlakkenbestrijding nodig?

Heb je het niet kunnen voorkomen dat de kakkerlakken je woning binnentreden en heb je dus last van een plaag van deze dieren? De kakkerlakken in huis bestrijden is dan zeker nodig. Dit is van belang doordat deze beesten schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit komt doordat de kakkerlakjes zonder enige moeite zowel bacteriën als schimmels en ziektekiemen verspreiden in je woning. Bovendien kunnen mensen ook nog eens allergisch zijn voor de stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van deze diertjes. Ook de stoffen die uit de dode beestjes komen kan een allergische reactie oproepen bij sommige mensen, wat natuurlijk voor veel problemen kan zorgen. Daarnaast scheiden de levende kakkerlakken ook nog eens een onaangename geur af, wat een beetje lijkt op muskus. Kakkerlakken bestrijden is bovendien nodig doordat ze zich snel verspreiden. Zo kunnen ze in je bagage of tweedehandsartikelen zitten. Bovendien kunnen ze gemakkelijk in je huis komen door binnen te treden via ventilatiekanalen, cv-leidingen en kieren bijvoorbeeld. Met name in flats is de verspreidingskans van het ene naar het andere huis groot. 

Wat zijn de oorzaken van kakkerlakken in huis?

Van oorsprong komen kakkerlakken uit tropische gebieden. Het is dan ook wat vreemd dat we in Nederland steeds vaker last hebben van deze diertjes aangezien wij natuurlijk niet een tropisch gebied leven. Toch kunnen deze kruipende insecten ook prima overleven in ons land, ook al houden ze van warme en vochtige omgevingen. In ons huis hebben we hier namelijk genoeg plekjes waar deze insecten kunnen zitten, al tref je ze over het algemeen met name aan in woningen in stedelijke gebieden. Vaak komen kakkerlakken bovendien per ongeluk terecht in je huis. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze eerst in de woning van je buren zaten of doordat je op reis bent geweest en de kakkerlakjes in je bagage zijn gekropen. Ook hun eitjes kunnen meeliften in je koffer, dus je hoeft niet eens echt de kakkerlakken mee te hebben genomen in je bagage. 

Hoe kun je kakkerlakken precies herkennen?

Voordat je kunt beginnen met het kakkerlakken bestrijden is het eerst natuurlijk wel goed om te weten of je überhaupt te maken hebt met deze dieren. Je kunt kakkerlakken in huis herkennen aan hun lichaam natuurlijk. Vaak heeft hun lijf een lichtbruine kleur en zijn ze zo goed als plat. Ook hebben ze zeer lange voelsprieten, die langer zijn dan de rest van hun lichaam. Bovendien is de kans zeer groot dat je te maken hebt met een Duitse kakkerlak. 95 procent van de kakkerlakken in woning zijn namelijk de zogenoemde Duitse kakerlakken. De Duitse kakkerlak bestrijden is dan ook goed om te weten. Dit dier wordt 1 tot 2,5 centimeter groot en heeft over zijn borstschild twee zwarte strepen lopen. 

Waar zitten kakkerlakken vaak?

Over het algemeen zijn kakkerlakken vooral ’s nachts actief. Ze zijn in deze uren op zoek naar zoet en vochtig voedsel. Als ze dat niet vinden dan eten kakkerlakken ook zonder moeite bijvoorbeeld afval. Deze diertjes kunnen bovendien genieten van vetvlekken en huisstof. Sterker nog, kakkerlakken kunnen zelfs eten van papier en textiel. Overdag verschuilen deze beestjes zich juist, waarbij hun voorkeur gaat uit naar donkere en warme plekjes. Hun voorkeur gaat hierbij uit aan de koelkast, waar ze heerlijk achter kunnen zitten in de keuken. De kans is dan ook groot dat je hier sporen van de kakkerlakken vindt. Hierbij kun je denken aan uitwerpselen, die op hele kleine zwarte stofjes lijken. Ook eierschalen en afgevallen huid ligt vaak achter de koelkast.

Hoe kun je kakkerlakken in woning voorkomen?

Zoals eerder al genoemd is, kun je het beste kakkerlakken voorkomen. Kakkerlakken in huis bestrijden is dan dus helemaal niet nodig. Ook hoef je geen kakkerlakken bestrijden kosten niet te maken als je ervoor zorgt dat deze dieren deze dieren niet in je woning komen. Kakkerlakken voorkomen is dus het effectiefste. Hiervoor moet je onder andere kieren en spleten dichtmaken zodat kakkerlakken niet je huis binnen kunnen treden. Ook moet je de ventilatieopeningen ontoegankelijk maken voor deze kruipende insecten. Dit kun je doen met behulp van een speciaal rooster, al werkt het ook om een nylonkous over de opening te plaatsen. Hierdoor geef je de beestjes weinig kans om in je woning te komen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je je huis schoon en droog houdt. Kakkerlakken houden hier namelijk niet van. Etensresten moet je bovendien goed verwijderen, want al op een beetje vet kunnen deze dieren echt wekenlang leven. Lees meer over de manieren die je kunt gebruiken om kakkerlakken in huis te voorkomen hieronder.

1 Onderhoud je huis goed

Kakkerlakken hebben over het algemeen een voorkeur voor rustige plekjes waar ze zich eenvoudig kunnen schuilen. Hierbij kun je onder meer denken aan oud papier, waar deze insecten zeker van houden. Bovendien zitten ze graag onder houten vloeren. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door de vloer met enige regelmaat te verven of te lakken. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat de vloer minder toegankelijk is voor kakkerlakken.

2 Verberg het eten en drinken goed

Zoals eerder al genoemd is, komen kakkerlakken op eten en drinken af in je huis. Je moet dit dus goed opruimen, terwijl je het ook ontoegankelijk moet maken voor de insecten. Hierdoor zul je bestrijding kakkerlakken naar alle waarschijnlijk kunnen voorkomen. Ook moet je zeker niet te vergeten aan het keukenkastje waar je het voedsel van je huisdieren hebt neergezet. Dit eten is namelijk ook aantrekkelijk voor kakkerlakken. Daarom moet je het voerbakje van je hond of kat eigenlijk elke avond goed schoonmaken.

3 Lucht je woning goed

Daarnaast is het ook verstandig om je woning vaak door te laten luchten. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het wat kouder wordt in je huis. Dit komt doordat de kakkerlakken houden van een tropische omgeving. Daar hoort tocht en kou natuurlijk totaal niet bij. Je maakt je woning daarom minder aantrekkelijk voor de insecten door te zorgen voor tocht en kou.

4 Sluit toegangspunten af

Bovendien is het verstandig om ervoor te zorgen dat kakkerlakken helemaal niet in je woning terecht kunnen komen. Hierom moet je alle toegangspunten rondom je huis goed afsluiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de gaten in vloeren, maar ook aan de spleten onder deuren. Zit er een pijp naar buiten in je woning? Sluit dit dan ook af.

Kakkerlakken in huis bestrijden door schoon te maken?

Heb je al kakkerlakken in je huis gezien? Of zijn ze gesignaleerd in een naburig huis? Het is dan verstandig om gebruik te gaan maken van extreme schoonmaakmaatregelen. Zo kun je namelijk kakkerlakken in woning bestrijden. Je moet hiervoor beslist consequent de vlekken en kruimels in je huis verwijderen. Ook is het niet verstandig om thee- en vaatdoeken ergens neer te leggen in je keuken nadat je ze gebruikt hebben. Hier zitten namelijk alsnog voedselresten in waar de kakkerlakjes dus van kunnen eten. Ook is het van belang om alle etenswaren in je huis goed af te sluiten. Doe het eten in je keukenkastjes daarom in bijvoorbeeld bakjes die je bij IKEA of iets dergelijks kunt kopen, terwijl je hier ook zakjes voor kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de kakkerlakken niet bij je etenswaren kunnen komen.

Hoe kun je kakkerlakkenbestrijding zelf doen?

Wanneer je last hebt van kakkerlakken in huis dan is de kans groot dat je deze Duitse kakkerlak bestrijden graag zelf wilt doen zodat je hopelijk geen last meer hebt van deze plaag. Je moet de kakkerlakken verdelgen dan wel zo snel mogelijk doen, anders word je plaag namelijk alleen maar groter en moeilijker voor de kakkerlakkenbestrijding. Gelukkig zijn er veel tips en manieren waarvan je gebruik kunt maken voor bestrijding kakkerlakken. Natuurlijk kun je ook nog een expert inschakelen, maar dit verhoogt de kakkerlakken bestrijden kosten wel. Je kunt daarom eerst de onderstaande methoden gebruiken om hopelijk zelf de kakkerlakkenplaag op te lossen in je woning.

Kakkerlakken verdelgen met aas

Kakkerlakkenaas is in feite vergif. Hoewel het voor een mens niet aanlokkelijk zou zijn, houden kakkerlakken van de smaak van het aas en nemen ze het mee terug naar hun nest. Dit zal langzaam maar zeker de kakkerlakken doden. Vaak duurt het één tot drie dagen voordat de kakkerlakken gestorven zijn nadat ze het aas hebben geconsumeerd. Zorg ervoor dat je het aas plaatst in een gebied plaatst waar huisdieren of kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen, zoals onder de gootsteen of in de hoek van een kast. Voor je huisdieren en kinderen is de gif namelijk ook niet bepaald goed. 

Verberg voedsel en water

Net als andere levende wezens zijn voedsel en water essentieel voor de groei van kakkerlakken. Als je deze vervelende insecten in je huis opmerkt, kijk dan rond voor tekenen van voedsel waar de kakkerlakken zich mogelijk van voeden. Kruimels op de vloer of het aanrecht? Gebruik een stofzuiger of veeg ze op. Zorg ervoor dat je alle geopende zakken met voedsel afsluit en bewaar ze in luchtdichte containers in je voorraadkast. Dit voorkomt dat de kakkerlakken in je huis gaan snacken en zal daarom helpen voorkomen dat de wezens groeien of zich opnieuw gaan bevolken. Zelfs schone huizen lopen risico op kakkerlakken, het hangt er gewoon van af hoe gemakkelijk de kakkerlak toegang heeft tot voedsel en water. Je moet dit dus eigenlijk zo moeilijk maken voor de dieren waardoor ze hopelijk weggaan en van een andere woning hun verblijfplaats maken. 

Gebruik boorzuur voor kakkerlakken bestrijden

Boorzuur is een beproefde manier om van kakkerlakken af ​​te komen op een natuurlijke manier. Meng hiervoor drie theelepels boorzuur, drie theelepels suiker en drie theelepels water. Plaats het mengsel op de bodem van een pot en doe het deksel er niet op. Plaats de blootgestelde pot met het boorzuurbrouwsel op een plek waar je veel kakkerlakken ziet. De kakkerlakken zullen in contact komen met de oplossing en uitdrogen en uiteindelijk sterven. Voor mensen is dit niet erg gevaarlijk, maar je moet boorzuur alsnog voorzichtig gebruiken. Ook moet je je kinderen en huisdieren goed in de gaten houden wanneer je gebruik maakt van deze tip.

Kakkerlakkenbestrijding met je schoen

Als al het andere faalt en je zonder een in de winkel gekocht product zit dan kun je altijd nog gebruik je schoen inzetten. Het wordt rommelig en een troep, maar dit is een effectieve manier om een ​​kakkerlak te doden. Wanneer je een kakkerlak in je huis ziet, benader het insect dan zo rustig en stil mogelijk. Doe je schoen uit en vorm je aanvalsplan. Wacht tot je het vertrouwen hebt opgebouwd voor een succesvolle aanval. Je wilt niet het risico lopen de kakkerlak in een hoek of gebied te laten schrikken waar het insect moeilijk te bereiken is. Als je het eenmaal dood hebt gemaakt, moet je een soort antibacteriële reiniger pakken en het gebied schoonvegen om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. De mythe dat het doden van een kakkerlak zijn eieren zal verspreiden, is niet waar, maar het met geweld doden van een kakkerlak kan wel meer soortgenoten aantrekken helaas. In principe kan dit ook goed zijn, want zo kun je de hele plaag goed bestrijden.

Koop kakkerlakkenspray in de winkel

Deze tip lijkt voor de hand liggend, maar alsnog is het zeker een goede aanrader. Het is namelijk vrij eenvoudig om kakkerlakken te verwijderen met behulp van de juiste spray. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de kakkerlakkenspray van HG, al zijn er nog meer producenten van zulke spuitbussen die gebruikt kunnen worden voor bestrijding kakkerlakken. Een spray is handig voor de keren dat je een kakkerlak in je huis ziet en je niet te dichtbij wilt komen. Een kakkerlakspray zou het insect vrijwel onmiddellijk moeten doden. Je zult het dan dus nog wel moeten opruimen. Let bij een kakkerlakkenspray op jonge kinderen, 

Geef kakkerlakken in huis geen plek om zich te verstoppen

Kakkerlakken houden onder meer van papieren en kartonnen dozen. Als je veel lege dozen in je huis of garage hebt staan, kun je ze het beste afbreken en recyclen. Anders kunnen kakkerlakken daar blijven zitten. De beestjes kunnen niet leven zonder een plek om zich te verstoppen, omdat ze van donkere en vochtige plekken houden. Zorg er ook voor dat je eventuele kieren of openingen in je huis afdicht, zoals eerder al aangegeven is in dit artikel. De nachtdieren zullen dan uit hun veilige ruimte worden gedwongen en in de open lucht, waar ze niet lang zullen overleven.

Bestrijding met kakkerlakken met lokdozen

Daarnaast kun je ook lokdozen gebruiken om kakkerlakken te bestrijden. Hierbij heb je veel opties, maar in principe moet je alleen middelen met een toelating van het Ctgb kopen. Hierbij kun je onder meer kiezen voor de onderstaande stoffen.

Abamectine

Abamectine is een natuurlijk fermentatieproduct. Dit is het van de bodembacterie Streptomyces avermitili. Net als bij de andere insecticiden waar je gebruik van kunt maken tast abamectine het zenuwstelsel van de kakkerlak aan. Het mag dan wel natuurlijk zijn, alsnog is het giftig. Het heeft dan ook een relatief hoge milieubelasting, daarom is het van belang dat je ervoor zorgt dat het niet buiten de lokdoos komt.

Imidacloprid

Het bekendste neonicotineoïde is imidacloprid. Neonics, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn zeer giftig voor onder meer bijen, maar ook voor andere insecten. Voorkom daarom ook dat deze stof weg kan spoelen uit je lokdoosje. Zo kun je water- en bodemorganismen beschermen. Zet lokdozen met imidacloprid daarom beslist niet buiten neer, terwijl je de doos ook beslist moet ophalen. 

Indoxacarb

De kakkerlak zet zelf de giftigheid van indoxacarb aan, wat het doet met zijn eigen enzymen. Dit middel is dan ook niet giftig voor de dieren die niet beschikken over dit enzym. Het gif vermindert de bewegingscoördinatie van de kakkerlak en na een paar uur stoppen ze met eten. Uiteindelijk raken ze verlamd en gaan ze zelfs dood. 

Maak je woning grondig schoon

Dit lijkt misschien een gegeven, maar kakkerlakken worden aangetrokken door vuil en vuil omdat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe voedselbronnen. De gemakkelijkste manier om kakkerlakken uit je huis te houden, is dus door het schoon te houden. Hiervoor moet je onder meer het volgende zeker doen:

  • Afwassen en opbergen na de maaltijd
  • Verwijder kruimels en gemorste vloeistoffen onmiddellijk
  • Zet de vuilnis buiten voordat je naar bed gaat
  • Vet van de kookplaat verwijderen
  • Voedsel verzegelen in containers
  • Regelmatig dweilen

Kakkerlakken in huis bestrijden met vloeibare concentraten

Een ander product dat in de winkel verkrijgbaar is voor kakkerlakkenbestrijding is een vloeibaar concentraat dat is ontworpen om deze insecten af ​​te schrikken. Eenmaal verdund, kan de vloeistof in scheuren, spleten en andere gebieden worden gespoten waar de kakkerlakken zich graag verstoppen. Ook kun je met deze oplossing de vloer in je huis dweilen en bijvoorbeeld de meubels vegen! Als je je afvraagt ​​hoe je ‘s nachts van kakkerlakken af ​​kunt komen, is dit één van je beste opties!  

Kakkerlakken verdelgen met baking soda en uien

Snijd een handvol ui in blokjes, bestrooi het met de dodelijke baking soda en voilà! Dit is een geweldige, natuurlijke kakkerlakdodend gerecht om overal te serveren waar kakkerlakken graag dineren. Baking soda werkt overigens niet bij kakkerlakkenbestrijding, ook als je last hebt van ander ongedierte is de kans groot dat je deze insecten kunt bestrijden met behulp van zuiveringszout. 

Kakkerlakkenbestrijding met duct-tape

De val met duct-tape is echt de ouderwetse truc in de boek bij kakkerlakken bestrijden. Dit brengt de ongediertebestrijding terug tot de eenvoudigste ingrediënten: een plakkerig oppervlak en iets om de insecten op dat plakkerige oppervlak te lokken. Voor de val moet je een omgekeerde strook duct-tape gebruiken, terwijl het aas een stuk voedsel is. Verspreid deze strips door het hele huis voor één van de meest meedogenloze huismiddeltjes voor kakkerlakken. Het zal kakkerlakken ‘s nachts doden en je de meest besmette gebieden laten zien om opnieuw te raken.

Of schakel toch een professionele ongediertebestrijder in

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren en tips die je kunt gebruiken voor kakkerlakkenbestrijding. Helaas werken deze methoden niet altijd even goed en het lukt dus niet altijd even goed om de plaag van kakkerlakken in huis op te lossen. Gelukkig zijn er nog genoeg professionele ongediertebestrijders die je kunnen helpen bij het oplossen van dit probleem in je woning. Zo’n expert zal er hoe dan ook voor zorgen dat je kakkerlakkenplaag in je woning verleden tijd is. Natuurlijk gaan de kakkerlakken bestrijding kosten hierdoor wel omhoog, maar dat zal het je zeker waard zijn als je merkt dat je geen kakkerlakken meer in je huis hebt. Bovendien kost de behandeling van de professional nou ook weer niet extreem veel geld. De kans is groot dat de ongediertebestrijder hierbij wel gebruik maakt van gif, dus het is wel van belang om hier voorzichtig mee om te gaan. Zo moet je vooral oppassen als je huisdieren of kinderen hebt, want ook zij kunnen last krijgen van het gif. Daarom is het van belang dat je de aanwijzingen van de expert goed opvolgt. Ook moet je beslist de dode kakkerlakken verwijderen nadat de behandeling gelukt is. Dit komt doordat de lijken van deze insecten giftig zijn voor je huisdieren als ze de beestjes opeten.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next