Houtworm bestrijden met ammoniak

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm bestijden

Houtworm bestrijden met ammoniak

Heb je houtworm ontdekt in je houten meubels of balken en wil je houtworm bestrijden met ammoniak? Dan is het zaak om snel te handelen, want deze larven kunnen ernstig gevaar voor je huis opleveren. Veel mensen willen de bestrijding van houtworm eerst zelf proberen. 

Een van de meest bekende methode om houtworm te bestrijden is met ammoniak. Dit kun je bij de supermarkt of bouwmarkt kopen. Het is een van de betere manieren om zelf houtworm te bestrijden. Het is een effectief middel wat je zelf goed kunt toepassen en het brengt geen grote risico’s met zich mee.

Liever gegarandeerd houtworm vrij? Laat houtworm bestrijding dan over aan ons team van professionele ongediertebestrijders.

Wat is ammonia of ammoniak?

Eigenlijk heet het ammonia, als het gewoon vloeibaar is bij kamertemperatuur, maar in de volksmond gebruiken we de term ammoniak ook hiervoor. Het gaat dan om 2% tot 5% ammoniak in verdunde vorm, opgelost in water.

Het wordt als een schoonmaakmiddel verkocht, om je spiegels en ramen streeploos schoon te krijgen, of om hout vetvrij te maken voor het verven. Waarschijnlijk heb je wel een fles in de garage staan.

Wel even kijken of hij niet op een heel warme dag in de garage heeft staan opwarmen, want dan is de ammoniak allang verdampt uit de oplossing. Een verse fles uit de supermarkt heb je al voor minder dan twee euro.

Hoe gebruik je ammoniak tegen het bestrijden van houtworm?

Ammoniak kan een effectief bestrijdingsmiddel tegen houtwormen zijn. Wanneer je houtworm gaat bestrijden met ammoniak, zorg er dan voor dat je goed ventileert. Er komt altijd wat gasvormig ammoniak vrij bij het werken hiermee, en dit zorgt voor irritatie aan de ogen en luchtwegen.

De bestrijding van houtworm met ammoniak werkt vooral bij kleine houten voorwerpen. Maak het hout goed nat met ammoniak en laat het zoveel mogelijk in het hout trekken. Met een spuitje of een plantenspuit met harde straal druppel je de ammonia in gaatjes en naden in het hout.

Heb je een klein houten voorwerp dat in een vuilniszak past, dan is een effectieve manier om de houtworm te lijf te gaan om het daarna in een afgesloten zak een dag te laten staan.

Het ammonia zal dan ook als gas in de zak komen, door verdamping en kan dieper in het hout trekken. 

De houtwormen komen dan uit het hout kruipen. Wist je trouwens dat de larven van de houtwormkever dit veroorzaken? De kever zelf is niet zo schadelijk. De larven van de boktor of de grote houtwormkever krijg je met dit plan van aanpak uit kleine objecten en meubels.

Houtworm bestrijden in dik hout met ammoniak

Houtworm bestijden

De houten balk vol met gaatjes in je dak kun je natuurlijk niet in een vuilniszak stoppen. Als je daar een houtworm probleem hebt, is behandeling met ammoniak geen goede manier. De ammoniak dringt maar een paar millimeter diep in het hout.

De houten balken van je dak of vloer constructie zijn echt een heel stuk dikker. De houtworm vlucht dieper in de balken en richt grote schade aan. Houtwormen die aan de oppervlakte zitten gaan er wel dood van, maar niet de larven en houtworm eitjes die dieper in de kern van het hout zitten.

Wanneer je in de constructie van je huis de aanwezigheid van houtworm ontdekt, dan is het verstandig er een professioneel bedrijf bij te roepen. Ze kunnen met chemische bestrijdingsmiddelen aan de slag, op een veilige manier. Zo blijft je huis en je gezin veilig, en het bestrijdingsmiddel tegen houtworm is dan ook milieuvriendelijk.

Houtworm in meubels behandelen met ammoniak

Effectief houtworm bestrijden in houten meubels zit een tussen klein object en dik hout in. Hiervoor kun je nog wel succes hebben met de ammoniak behandeling, dus zeker het proberen waard.

Ook hier maak je het hout goed nat met ammoniak en in elke kier en gaatje laat je ammoniak druppelen. Met plastic kun je om de meubelstukken een soort zak maken, zodat zo veel mogelijk ammoniakgas bij het meubel blijft. Het gas dringt dan diep in het hout door.

Laat het een dag zo staan, maar ventileer de ruimte erom heen wel goed. Of doe het buiten, als dat kan. 

Wist je trouwens dat houtworm vaak je huis binnenkomt door een tweedehands meubel? Wanneer je een prachtige antieke kast hebt gevonden, zorg dan dat je hem goed nakijkt op sporen van actieve houtworm voor je hem in je huis zet.

Heb je een echt antiek meubel dat waardevol voor je is? Neem dan geen risico en laat het met echte vakkundigheid doen.

Stappenplan houtworm bestrijding met ammoniak

  • Bekijk het hout en bepaal waar de houtworm in het hout zit. Dit herken aan gaatjes in het hout.
  • Schuur het hout en verwijder alle stof.
  • Smeer het voorwerp of meubelstuk goed in met veel ammoniak. Zorg ervoor dat het goed in de gaatjes, nerven en naden loopt. Breng de ammoniak oplossing aan met een doek.
  • Het hout neemt de ammoniak op en in eerste instantie in de toplaag doordringen. Herhaal de behandeling tegen houtworm nog enkele keren om het hout zo goed mogelijk te doordrenken.
  • Met een spuitje of een plantenspuit kun je extra in de gaatjes en hoekjes van het hout komen. De larven zitten vaak diep in het hout, vanuit daar kan het nog beter in het binnenste van het hout komen en de larven doden.
  • Pak het voorwerp of meubelstuk goed in, om het vrijkomende ammoniak gas zijn werk te laten doen.

Hou hierna goed in de gaten of de houtworm ook echt weg is. Herhaal zo nodig de behandeling of roep de hulp van een expert in.

Last van Houtworm?

Wij adviseren om niet zelf aan de slag te gaan met het bestrijden van houtworm met gas of ammoniak. Laat het bestrijden over aan een professionele ongediertebestrijder. Neem snel contact met ons op en wij komen langs voor een gratis inspectie.

Tips om houtworm te voorkomen

De houtworm behandeling heb je met succes gedaan, maar nu is het verstandig om nieuwe houtwormen te voorkomen.

Je maakt de kans op houtworm kleiner met een paar simpele voorzorgsmaatregelen:

  • Bewaar haardhout altijd buiten.
  • Ventileer en verwarm je huis goed. Houtwormen zoals boktor houden van vochtige plekken, zoals de garage en de kelder. 
  • Beits of lak onbehandeld hout. Dan kan de volwassen houtwormkever geen eitjes in het hout leggen, en stop je het bij de bron.
  • Voor je antieke meubelen in je huis zet, controleer dan op de aanwezigheid van houtworm.

Bij onbewerkt eikenhout kun je beter geen ammoniak gebruiken. Het looizuur in eikenhout zal reageren op het ammoniak en hierdoor krijg je een kleurverschil, waardoor het eikenhout oud lijkt.

Meer bestrijdingsmiddelen tegen houtworm

Wil je een andere goede manier vinden om de houtworm in je huis te bestrijden, lees dan alle tips om houtworm te bestrijden in dit artikel: Houtworm bestrijden

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next