Houtworm behandelen

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm behandelen

Houtwormen zijn kleine insecten die zich voeden met hout en houten voorwerpen zoals meubels, vloeren en houten constructies. Als je houtwormen in huis hebt, kan dat leiden tot ernstige schade aan je eigendommen. Het is daarom belangrijk om houtwormen zo snel mogelijk te behandelen. In dit artikel bespreken we verschillende methoden om houtwormen te behandelen, zodat je je eigendommen kunt beschermen tegen schade van de houtworm.

Wat is een houtworm?

Houtwormen zijn kleine insecten die zich voeden met hout en houten voorwerpen zoals meubels, vloeren en houten constructies. Ze leggen eitjes in het hout, waarna de larven uitkomen en zich voeden met het hout. Dit proces kan jaren doorgaan voordat de volwassen houtwormkevers uitkomen en op zoek gaan naar een nieuwe plek om eitjes te leggen.

Soorten houtworm

Er zijn verschillende soorten houtwormen, waarvan de gewone houtwormkever (Anobium punctatum) de meest voorkomende is in Nederland. Andere soorten zijn de grote houtwormkever (Xestobium rufovillosum), de bonte knaagkever (Xyloterus domesticus) en de spinthoutkever (Lyctus brunneus).

Houtwormen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan houten eigendommen. Ze maken namelijk tunnels in het hout, waardoor het hout verzwakt en kan breken. In sommige gevallen kan de schade zo ernstig zijn dat meubels of constructies onbruikbaar worden.

Schade veroorzaakt door houtwormen

Houtwormen boren zich een weg door hout en leggen daarbij hun eitjes. De larven van de houtwormen voeden zich vervolgens met het hout en boren zich dieper in het hout, waardoor ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Dit kan leiden tot verzwakte constructies en in het ergste geval zelfs tot instorting. Houtwormen kunnen ook esthetische schade veroorzaken, zoals kleine gaatjes en tunnels in het hout.

Hoe kun je een houtwormplaag herkennen?

Het is niet altijd gemakkelijk om een houtwormplaag te herkennen. Dit komt omdat de larven van de houtwormen zich meestal binnen in het hout bevinden en daarom niet zichtbaar zijn. Het eerste teken van een houtwormplaag is vaak het verschijnen van kleine ronde gaatjes in het hout. Dit zijn de gaten die de volwassen kevers hebben gemaakt toen ze uit het hout kwamen. Andere tekenen zijn boormeel, dat eruitziet als een soort zaagsel en uit de gaatjes komt, en zachte plekken in het hout.

 • Kleine gaatjes in het hout: Dit zijn de ingangen waar de houtwormkevers hun eitjes in leggen.
 • Zaagsel op de grond: Dit zaagsel is afkomstig van de tunnels die de houtwormlarven in het hout maken.
 • Kruimelige of verzwakte houten oppervlakken: Dit kan wijzen op ernstige houtwormschade.

Houtwormplaag behandelen

Er zijn verschillende manieren om houtwormen te bestrijden, afhankelijk van de grootte van de plaag en de ernst van de schade. Hieronder vind je enkele veelgebruikte methoden:

Preventieve maatregelen tegen houtwormen

Het voorkomen van een houtwormplaag is de beste manier om schade aan houten eigendommen te voorkomen. Hieronder vind je enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Houten meubels regelmatig inspecteren en schoonmaken
 • Houten eigendommen behandelen met lak, vernis of verf om te voorkomen dat houtwormen zich erin nestelen
 • Houten eigendommen opslaan op een droge, geventileerde plaats

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen houtwormen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om houtwormen te bestrijden, waaronder:

 • Azijn
 • Kruidnagel
 • Lavendelolie
 • Tijmolie
 • Eucalyptusolie

Je kunt deze middelen op een doek aanbrengen en deze vervolgens in de buurt van het aangetaste hout plaatsen. Het is belangrijk om te weten dat deze middelen meestal alleen effectief zijn bij kleine plaagjes.

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen houtwormen

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn over het algemeen de meest effectieve manier om houtwormen te bestrijden. Hieronder vind je enkele veelgebruikte chemische bestrijdingsmiddelen:

 • Permethrin:
 • Cypermethrin
 • Bendiocarb

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze middelen. Ze zijn namelijk giftig voor mensen en huisdieren en moeten daarom altijd volgens de instructies worden gebruikt.

Houtworm behandelen met hitte

Een andere veelgebruikte methode om houtwormen te bestrijden is warmtebehandeling. Hierbij wordt het aangetaste hout verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius gedurende enkele uren. Dit doodt de houtwormen en hun eitjes.

Vriesbehandeling

Een derde methode om een houtwormplaag te behandelen, is door het hout te bevriezen. Dit wordt gedaan door het hout gedurende een bepaalde periode bij een temperatuur van -20 graden Celsius te bewaren. Deze methode is vooral geschikt voor kleinere voorwerpen en kan minder effectief zijn voor grotere voorwerpen.

Professionele hulp inschakelen om houtworm te behandelen

Als je last hebt van een ernstige houtwormplaag, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professionele bestrijder kan de houtwormen opsporen en de juiste methode kiezen om ze te bestrijden.

Houtwormen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan houten eigendommen. Het is daarom belangrijk om ze zo snel mogelijk op te sporen en de juiste maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om houtwormen te bestrijden, van natuurlijke middelen tot chemische bestrijdingsmiddelen en warmtebehandeling. Het is belangrijk om de grootte van de plaag en de ernst van de schade te bepalen voordat je een behandelingsmethode kiest. Als je last hebt van een ernstige houtwormplaag, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen.

Houtworm behandelen FAQ

Hoe lang duurt het voordat een houtwormplaag zich ontwikkelt?

Het hangt af van de omstandigheden, maar in het algemeen kan een houtwormplaag zich binnen enkele maanden ontwikkelen.

Is het mogelijk om houtwormen volledig te verwijderen?

Ja, het is mogelijk om houtwormen volledig te verwijderen met de juiste behandeling.

Zijn natuurlijke middelen effectief bij het bestrijden van houtwormen?

Natuurlijke middelen kunnen effectief zijn bij kleine plaagjes, maar bij ernstige houtworm schade is het meestal nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Hoeveel kost het om professionele hulp in te schakelen bij een houtwormplaag?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de plaag en de gekozen behandeling. Het is het beste om een offerte aan te vragen bij een professionele ongediertebestrijder.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next