Houtworm bestrijden met azijn

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm bestrijden met azijn

Houtworm bestrijden met azijn? Kan dat? Jazeker. Het gebruik van azijn is een goede manier om uit kleine voorwerpen effectief houtworm te verwijderen. Hoe dat werkt leggen we je in dit artikel uit.

Zie je houtworm gangen in je tweedehands meubelstuk? Lees hier hoe je dat oplost met een huis-, tuin- en keukenmiddeltje als schoonmaakazijn.

Wat is azijn?

We kennen azijn als smaakmaker in de keuken, maar in geconcentreerdere vorm gebruiken we het als schoonmaakmiddel. De kans is groot dat het gewoon tussen je poetsspulletjes staat. Je gebruikt het voor het ontkalken van je waterkoker.

Het wordt gemaakt door azijnzuur te verdunnen. In Nederland moet azijn minimaal 4% azijnzuur bevatten om ook echt azijn te mogen heten.

Maar azijn kan ook gebruikt worden om van vervelende beestjes af te komen!

Houtworm bestrijden met azijn: Hoe doe je dat?

Net als de behandeling met ammoniak, kun je ook azijn gebruiken om houtworm te bestrijden. Dit werkt goed voor kleine voorwerpen, zoals een antiek houten beeld of een klein meubelstuk.

De larven van de verschillende soorten houtworm, zoals de boktor of gewone houtwormkever, hebben een hekel aan de geur van azijn. Door een meubelstuk in te smeren met azijn zal de houtworm uit het hout verjagen. 

De azijn dood de houtworm echter (meestal) niet. Tenzij je het azijn rechtstreeks op de larve spuit, zal vooral de geur effectief zijn om de houtworm larven en de houtwormkevers te laten vertrekken.

Azijn heeft een sterke, zure lucht. Hoe geconcentreerder de azijn is, hoe effectiever de bestrijding van houtworm zal zijn. Het is niet aan te raden om te verdunnen met water.

Heb je actieve houtworm in je houten meubels, dan is hier het stappenplan om de houtworm met azijn te bestrijden:

  • Controleer het meubel of voorwerp op gaatjes. Vul al deze gaatjes met onverdunde azijn. Deze tunnels worden door de larve van de houtworm gemaakt. Als de larve uitgegroeid is tot een houtwormkever, vreet hij zich een weg naar buiten. Die gaatjes heten ook uitvlieggaatjes.
    Gebruik zoveel azijn tot de gaatjes helemaal gevuld zijn.
  • Breng daarna met een doek azijn aan op de meubels, het liefst zo geconcentreerd mogelijk. Zorg voor een goede ventilatie waar je werkt. Wees niet zuinig, het azijn moet in het hout kunnen trekken. 
  • Alle naden en nerven zijn plekken waar je dieper in het hout kunt komen met de azijn, dus gebruik deze ook. 
  • Kun je het voorwerp in een plastic zak verpakken, doe dat dan en knoop hem goed dicht. Zo kan de geur van azijn overal intrekken, en dat is precies waar de houtworm een hekel aan heeft.
  • Vul een plantenspuit of andere spuitfles met de azijn en bespuit alle meubels in dezelfde kamer. Houtwormen kunnen makkelijk overgaan op andere meubels. Of op je houten vloer of balken! Controleer zeker het hout van je oude huis met die mooie houten vloer goed, of je balkenplafond. Zie je daar ook houtwormgaatjes, dan is het tijd om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor de bestrijding van houtworm.

De nadelen van houtworm bestrijden met azijn

Aan alle bestrijdingsmiddelen tegen houtworm zitten voor- en nadelen. Het voordeel is dat je het gewoon in de supermarkt kunt kopen en dat het redelijk veilig in gebruik is.

Het nadeel is dat azijn alleen in de bovenste laag van het hout trekt en daar werkt. De larven van de houtwormkevers zitten vaak dieper in dik hout. Heb je een houtworm probleem in de houten balken van je dak of vloer, dan is azijn niet genoeg om die vervelende houtwormen weg te krijgen.

De larven aan het oppervlak van het hout zullen doodgaan of vertrekken, maar de resterende larven zullen nog dieper in het hout vreten. Dan is de kans groot dat er ernstige schade aan je huis ontstaat. De stevigheid van je huis staat op het spel wanneer je dan je hout met azijn gaat behandelen.

Heb je zichtbare houtworm gaatjes in de constructie van je huis, dan moet je echt een gespecialiseerd bedrijf erbij halen.

Andere middelen tegen houtworm

Azijn is het niet het enige middel tegen houtworm, je kunt ook ammoniak of petroleum gebruiken. Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen houtworm, houtwormkevers en larven? Lees dan het volledige artikel over houtworm behandelen

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next