Zilvervisjes bestrijden

Heb je last van houtworm? En wil je houtworm laten bestrijden? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm bestijden

Houtworm behoort tot een van de meest hardnekkige ongedierte en kan bijzonder veel schade aanbrengen aan je houten constructies en meubilair. Door houtworm tijdig aan te pakken voorkom je schade en mogelijk instortingsgevaar van het hout.

Het bestrijden van houtworm is in vele gevallen niet makkelijk, aangezien het ongedierte behoorlijk hardnekkig kan zijn. Je kunt proberen om zelf actie te ondernemen, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een professionele partij in te schakelen. VKP Plaagdierbestrijding staat dan graag voor je klaar. 

Wat is houtworm?

Houtwormen, ook wel ongedierte in hout genoemd, zijn de larven van kevers die zich voeden met hout. Ze boren zich door verschillende houtsoorten en creëren op deze manier kleine tunnels, terwijl ze zich tegelijkertijd kunnen voeden. De meeste houtwormen zijn 3 tot 5 mm lang en hebben een witte kleur. 

Houtwormen komen vaak voor in oudere huizen die op basis van houten constructies zijn gebouwd. Denk hierbij aan houten balken, vloeren, meubels en andere constructies. Het ongedierte is meestal actief in vochtig hout. Vaak zijn garages en schuren dan ook een populaire broedplaats voor de houtworm.  Tegelijkertijd kunnen ook lekkages en andere vochtproblemen aantrekken.

Houtwormen kunnen het hout bijzonder negatief aantasten, doordat ze als het ware tunnels en gaten creëren in het materiaal. Het hout wordt hierdoor zwakker, wat kan leiden tot instortingen. Zorg er dan ook voor dat je tijdig houtwormen detecteert, zodat ze snel kunnen worden bestreden. 

“Bescherm je huis en houten objecten tegen de verwoestende kracht van houtworm. Laat de specialisten van VPK je helpen om deze hardnekkige plaag effectief te bestrijden, zodat houtworm verleden tijd is.”

Zaagsel van de houtworm
kleine hoopjes zaagsel van de houtworm

Verschillende soorten houtworm

Er zijn verschillende soorten houtwormen die schade kunnen veroorzaken aan houten structuren en meubels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten houtwormen:

 1. Gewone houtwormkever (Anobium punctatum): Dit is de meest voorkomende houtwormsoort. De kever legt eitjes in hout en de larven voeden zich met het hout terwijl ze groeien. Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan houten constructies en meubels.
 2. Grote houtwormkever (Xestobium rufovillosum): Deze houtwormkever is iets groter dan de gewone houtwormkever. Ze leggen ook eitjes in hout en de larven voeden zich met het hout. Ze worden vaak aangetroffen in oude balken, dakconstructies en meubels.
 3. Spinthoutkever (Lyctus brunneus): Deze houtwormsoort komt voornamelijk voor in nieuw, onbehandeld hout, zoals vloeren, plinten en meubels. De larven boren zich diep in het hout en voeden zich met het spinthout, waardoor kleine ronde gaatjes ontstaan.
 4. Boktor (Hylotrupes bajulus): Hoewel technisch gezien geen houtworm, wordt de boktor vaak verward met houtwormen vanwege de gelijkenis in schade. Boktorren leggen hun eitjes in het hout en de larven voeden zich met het hout, wat aanzienlijke schade kan veroorzaken.

Het is belangrijk om houtwormen te bestrijden zodra ze worden ontdekt, omdat ze de structurele integriteit van houten constructies en meubels kunnen aantasten. Raadpleeg een professional op het gebied van ongediertebestrijding om de juiste behandeling voor de specifieke houtwormsoort te bepalen en verdere schade te voorkomen.

Symptomen van houtwormaantasting

Houtwormen zijn larven van verschillende soorten kevers, die vooral leven van de voeding uit hout. Hieronder staan enkele manieren om houtworm in je hout snel te herkennen:

Kleine ronde gaatjes: De eerste indicatie van houtwormen zijn kleine gaatjes in het hout. Deze gaatjes zijn ongeveer 1 tot 2 mm groot en hebben vaak een ronde vorm. Deze gaatjes zijn het resultaat van de kever die zich door het hout eet.

Zaagsel: Nadat de houtwormen uit het hout zijn gekropen, laten ze vaak zaagsel achter. Dit zaagsel wordt uit de gaatjes geduwd en kan zich opstapelen op de grond onder het hout.

Verminderde stevigheid: Als houtwormen lang genoeg in het hout hebben gezeten, kan dit leiden tot vermindering van de stevigheid van het hout. Dit kan leiden tot verzakking van vloeren of zichtbare vervorming van balken.

Aanwezigheid van kevers: Als de houtwormen volwassen worden, komen er kevers uit het hout. Deze kevers zijn vaak bruin of zwart en hebben een langwerpige vorm. Ze zijn ongeveer 3 tot 5 mm lang en hebben antennes op de kop.

Als je één of meerdere van deze signalen opmerkt, dan kan het zijn dat je last hebt van houtwormen. Het is dan verstandig om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Zorg ervoor dat je zelf actie neemt, of dat je de hulp van een professionele plaagdierbestrijder inschakelt.

Gevolgen van houtwormaantasting
Gevolgen van houtwormaantasting: enorme schade door aantasting van houtworm.

Gevolgen van houtwormaantasting

Houtwormaantasting kan verschillende gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn. Hier zijn enkele gevolgen van houtwormaantasting:

 1. Structurele schade: Houtwormen kunnen aanzienlijke schade aanbrengen aan houten constructies, zoals balken, vloeren, daken en meubels. Door zich een weg te banen door het hout, verzwakken ze de structuur ervan, waardoor het hout zijn draagvermogen kan verliezen. Dit kan leiden tot instabiliteit van de constructie en potentieel gevaarlijke situaties.
 2. Verlies van waarde: Als houtwormaantasting niet tijdig wordt aangepakt, kan het de waarde van houten constructies en antieke meubels aanzienlijk verminderen. Beschadigd hout kan esthetisch onaantrekkelijk zijn en kan resulteren in aanzienlijke kosten voor reparatie of vervanging.
 3. Verspreiding naar andere houten objecten: Als de houtwormaantasting niet wordt behandeld, kunnen de houtwormen zich verspreiden naar andere houten objecten in de omgeving. Dit kan leiden tot verdere schade aan meubels, vloeren en andere houten constructies.
 4. Verzwakking van de constructie: Houtwormaantasting kan de algehele sterkte en stabiliteit van een constructie verminderen. Dit kan vooral zorgwekkend zijn in gebouwen met dragende houten elementen, zoals balken en pilaren. De verzwakking van het hout kan de structurele integriteit in gevaar brengen en leiden tot verzakkingen of ineenstorting.
 5. Kosten van reparatie en behandeling: Het bestrijden van houtwormaantasting kan gepaard gaan met aanzienlijke kosten, vooral als de aantasting zich heeft verspreid en meerdere objecten of grote oppervlakken moeten worden behandeld. Het kan nodig zijn om beschadigd hout te vervangen, de aantasting te behandelen met chemische middelen of professionele ongediertebestrijding in te schakelen.

Om de gevolgen van houtwormaantasting te minimaliseren, is het belangrijk om vroegtijdig actie te ondernemen zodra tekenen van aantasting worden opgemerkt. Het inschakelen van professionele hulp kan helpen bij het effectief behandelen van de houtwormen en het beschermen van houten structuren en meubels.

Verschillende methoden om houtworm te bestrijden

Er zijn verschillende methoden om houtworm effectief te bestrijden. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

 1. Chemische behandeling: Chemische behandelingen kunnen effectief zijn bij het bestrijden van houtwormen. Dit omvat het aanbrengen van speciale insecticiden op het aangetaste houtoppervlak. Deze chemicaliën doden de houtwormen en voorkomen verdere verspreiding. Het is belangrijk om bij het gebruik van chemische middelen de instructies van de fabrikant te volgen en passende veiligheidsmaatregelen te nemen.
 2. Hittebehandeling: Hittebehandeling is een effectieve methode om houtwormen te doden. Hierbij wordt het aangetaste hout verwarmd tot een temperatuur waarbij de houtwormen niet kunnen overleven. Dit kan worden gedaan met behulp van warmtekanonnen of door het hout te verhitten in een speciale behandelkamer. Het is een milieuvriendelijke methode die geen chemicaliën vereist.
 3. Vriesbehandeling: Vriesbehandeling is een andere methode om houtwormen te bestrijden. Het aangetaste hout wordt blootgesteld aan zeer lage temperaturen, meestal onder het vriespunt, gedurende een bepaalde periode. Dit bevriest de houtwormen en hun eitjes, waardoor ze worden gedood. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele houtstuk voldoende wordt blootgesteld aan de kou om effectief te zijn.
 4. Injectiebehandeling: Bij injectiebehandeling wordt een insecticide rechtstreeks in de gaatjes en gangen van het aangetaste hout geïnjecteerd. Dit zorgt ervoor dat het insecticide diep in het hout doordringt en de houtwormen bereikt waar ze zich bevinden. Deze methode kan effectief zijn bij hardnekkige houtwormaantasting, maar het vereist nauwkeurigheid bij het toedienen van de injecties.
 5. Preventieve maatregelen: Naast het behandelen van bestaande houtwormaantasting, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om verdere aantasting te voorkomen. Dit omvat het regelmatig inspecteren van houten structuren en meubels, het vermijden van vochtproblemen die houtaantasting kunnen bevorderen, het houden van de luchtvochtigheid op een gezond niveau en het behandelen van nieuw hout met houtwormwerende middelen.
 6. Je kunt ook proberen houtworm biologisch te bestrijden.

Het is aanbevolen om een professionele ongediertebestrijdingsdienst te raadplegen om de meest geschikte methode voor de specifieke situatie te bepalen en om de houtworm behandeling op een veilige en effectieve manier uit te voeren.

Houtworm bestrijding tarieven

Bij VKP Plaagdierbestrijding kunt u houtworm laten behandelen tegen scherpe actietarieven. De prijzen variëren van €395,- tot €695.- afhankelijk van het aantal m2, het type behandeling en de grootte van de ruimte. Voor houtworm bestrijding in de kruipruimte wordt €395,- extra berekend en wordt er een extra persoon ingeschakeld. VKP Plaagdierbestrijding biedt de laagste prijsgarantie. Daarnaast beschikken zij over een exclusieve, snelle en milieuvriendelijke methode van houtwormbestrijding, waarbij u maar maximaal 4 uur uit uw woning hoeft en het middel 20 keer sterker is dan het oude bestrijdingsmiddel.

Houtwormbestrijding kosten
Houtworm bestrijding kruipruimte tarieven en kosten
Houtworm bestrijding extra kosten per m2

Kun je houtwormen zelf bestrijden? 

Het is zeker mogelijk om houtwormen zelf te bestrijden, maar dit kan in vele gevallen bijzonder moeilijk zijn. Als je houtwormen in huis hebt gevonden, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade aan houten constructies en meubels te voorkomen.

Er zijn verschillende effectieve methoden om houtwormen te bestrijden. Hittebehandeling is een optie waarbij het hout verhit wordt tot een temperatuur van 55 graden Celsius om de houtwormen en hun eieren te doden. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een oven of speciale ruimte. Een andere optie is vriesbehandeling, waarbij het hout in een diepvries wordt geplaatst voor ten minste 72 uur bij -18 graden Celsius.

Houtwormbestrijdingsmiddelen, zoals sprays, gels en vloeistoffen, kunnen ook effectief zijn en worden aangebracht op het aangetaste hout om de houtwormen en hun eieren te doden. Het is echter belangrijk om de veiligheidsinstructies van het product te volgen en handschoenen te dragen bij het aanbrengen.

Ten slotte is het mogelijk om houtwormen handmatig te verwijderen door het aangetaste hout af te zuigen met een stofzuiger. Dit kan vooral effectief zijn voor kleine plaaggebieden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat zelf houtwormen bestrijden een lastige taak kan zijn en in sommige gevallen is professionele hulp nodig om de plaag effectief te bestrijden.

Professioneel ongedierte in hout bestrijden? Kies voor VKP

Wanneer je te maken hebt met volwassen houtwormkevers of gaatjes in je houten voorwerpen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Huismiddeltjes zijn dan vaak niet effectief, omdat ze niet diep genoeg in het hout kunnen doordringen.

Uiteraard staan we graag voor je klaar om de dieper gelegen houtwormen uit te roeien, zodat houtrot en instorting tijdig kunnen worden voorkomen. Tevens handelen wij altijd volgens de richtlijnen en staat de veiligheid en gezondheid op de eerste plaats. 

Bij VKP maken we gebruik van een drietal bestrijdingsmiddelen om houtrot te bestrijden. We stemmen de methodes die we toepassen af op de situatie die we treffen. Samen kijken we naar de beste manier om houtworm in jouw huis te bestrijden. 

“Het vermijden van de ernstige gevolgen en het effectief behandelen van houtworm kan het beste worden gedaan door een specialist. Bij een behandeling met impregneren geeft VKP zelfs 10 jaar garantie dat de houtworm niet meer terugkomt.”

Last van ongedierte?

De professionele ongediertebestijders van VKP Plaagdierbestrijding staan voor je klaar! Wacht niet te lang bij ongedierte en vraag een gratis inspectie aan of bel direct

Tips om houtwormen te voorkomen? 

 1. Houd de luchtvochtigheid laag en ventileer de ruimte regelmatig
 2. Behandel nieuw hout direct met houtwormbestrijdingsmiddel
 3. Check regelmatig oud meubilair op houtwormen
 4. Zorg voor een schoon huis, om voedsel voor de houtwormen tegen te gaan
 5. Bewaar hout op een droge opbergplaats

Houtworm bestrijden FAQ

Hoe komt het hout met houtwormen in huis?

Over het algemeen zul je zien dat houtworm meestal al in het hout van oudere huizen zit. Dit heeft te maken met het feit dat het hout in dergelijke woningen vaak onbehandeld is. Hierdoor hebben zowel de kevers als de larven vrij baan, wat niet het geval is als het hout wel behandeld is.

Hier houden deze diertjes namelijk niet echt van. Daarnaast kan de houtworm ook in een antiek meubel zitten dat je hebt gekocht bij een tweedehandswinkel bijvoorbeeld. Als je van plan bent om een oudere woningen of een tweedehandsmeubel aan te schaffen dan is het dus echt belangrijk om te onderzoeken of hierin sprake is van houtworm. Is dit wel het geval? Het valt dan niet echt aan te raden om het huis of meubel alsnog te kopen.

Hoe kun je een actieve houtworm herkennen?

Als er in een houten meubel of constructie gaatjes zitten dan weet je dus dat je last hebt van houtwormen. Toch kan dit probleem inmiddels al opgelost zijn. Dit is dus het geval als de larve een kever geworden is en uitgevlogen is om te gaan paren. Er zal dan niet meer sprake zijn van een actieve houtworm.

Weet je niet zo goed of de gaatjes in het houten object nieuw of oud zijn? Hier kun je gelukkig achter komen! Het is namelijk mogelijk om een actieve houtworm te herkennen door een paar velletjes papier onder en naast het voorwerp te leggen. Laat dit een tijdje liggen zonder het aan te raken.

Kijk er bijvoorbeeld na een weekje eens naar. Zie je dan wat zaagsel liggen op het papier? Dit is een teken van een actieve houtworm. Als een houtworm aan het uiteinde van het hout is dan zal er namelijk wat zaagsel naar buiten vallen, wat dus terecht is gekomen op het velletje papier.

Als je zaagsel ziet liggen dan is het dan ook zeker zaak om direct aan de slag te gaan met het bestrijden van de actieve houtworm. Hoe je dit doet zul je kunnen leren met behulp van dit artikel, er zullen namelijk meerdere manieren genoemd worden om houtwormen te bestrijden.

Probeer deze opties zelf en als het behandelen van het probleem zo niet opgelost wordt dan kun je altijd nog een professionele ongediertebestrijder inschakelen voor het bestrijden van de houtworm in je houten meubels of constructies.

Wat doet een professionele houtwormbestrijder precies?

Het kan dus slim zijn om een professionele houtwormbestrijder in te schakelen als je van je houtwormplaag af wilt komen. Deze specialist zal altijd over het juiste middel voor het bestrijden van houtwormen beschikken.

Daarnaast kan zo’n expert ook nog eens een specifiek stappenplan opstellen. Met behulp van dit plan kun je ervoor zorgen dat je nooit weer last zult hebben van de keverlarven en kun je het slepend houtwormprobleem dus echt voorgoed oplossen.

Mogelijk denk je dat het probleem niet slepend is, maar stiekem kan houtworm al jarenlang ongemerkt in het hout leven zonder dat je dit merkt. Als je het uiteindelijk merkt kan het diertje ondertussen al veel schade aangericht hebben, maar door een professionele ongediertebestrijder in te huren zul je dit niet meer ervaren.

Wat zijn de kosten voor houtworm bestrijding?​

Maak vandaag nog een afspraak met ons al u zelf last heeft van ongedierte en als u veel geld wilt besparen. Tijdens de telefonische intake zullen wij u altijd een prijsopgave doen. Door deze opgave weet u zeker dat u nooit meer teveel hoeft te betalen.

Voor het bestrijden van bepaalde soorten plaagdieren zoals muizen, houtwormen of bedwantsen is het soms noodzakelijk om meerdere behandelingen in te plannen. Het is altijd mogelijk om uw vragen te stellen aan ons team, uiteraard kost dit u niets.

Wat is houtworm?

Houtworm is de algemene naam voor de larven van houtkevers. Deze larven eten zich een weg door het hout en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan houten structuren en meubels.

Is houtworm schadelijk voor mijn gezondheid?

Houtworm is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Het kan echter wel schade aanrichten aan houten structuren en meubels, waardoor deze mogelijk vervangen moeten worden.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Google review
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
Ronald Vaassen
Ronald Vaassen
Google review
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Google review
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
Sietske de Boer
Sietske de Boer
Google review
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next